Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto



TOISENLAINEN JUHANNUS

Aloitimme vastikään yhteistyön Håll Skärgården Ren (Pidä saaristo siistinä) -yhdistyksen kanssa. Se tekee hienoa työtä ja olemme ylpeitä kumppanuudestamme. Ensi kosketukseni yhdistykseen tapahtui jo 70-luvun alussa. Lähdimme veneelläni juhannuksen viettoon saaristoon . Tällä kertaa mukanani oli työntekijäni LEPISTÖN RAUSKA. Myöhemmin hän tuli tunnetuksi levymogulina löytäen mm. ANNAN HANSKIN JA RAINER FRIMANIN. Rauska oli hauska mies. Eikä levennellyt kielitaidollaan. Mitäs sellaista kehumaan, mitä ei oikein ole.

Rantauduimme Ahvenanmaalle kuuluvalle nk. pohjoisen JURMON kylän laituriin ja lähdimme tepastelemaan kylän raittia. Paikallisella seurantalolla näkyi olevan jonkinlaiset juhlat, jonne tietenkin änkesimme. Jostain kumman syystä meidät ohjattiin aivan eturiviin istumaan. Ohjelma alkoi. Se oli luonnollisesti ruotsin kielellä. Puheohjelma kesti ja kesti. Rauska vääntelehti levottomana. Kyllästytti tietenkin jo kielitaidon puutteenkin vuoksi. Parin tunnin kulttuuripitoisen ohjelman jälkeen Rauskan kasvoille alkoi nousta puna ja hän  totesi minulle sarkastiseen tyyliinsä: ”Mulle riittää tämä ruattinkielinen höpötys. Minä en kerta kaikkiaan jaksa kuunnella kahta tuntia siitä, miten puutarha pitää pitää puhtaana.”  Rauskalta oli mennyt ymmärrys sekaisin sanoilta TRÄDGÅRDEN (puutarha) ja SKÄRGÅRDEN (saaristo).


 

Toisenlainen juhannus 13.6.14

 
ONNELLISEN MIEHEN SUVIPAUSSI
 
Meikäläisellä alkaa nyt ”joulunaika”. Leipätyö pitää kiireisenä. Päivät pitenevät muutoinkin kuin auringon ansiosta. Ajattelin helpottaa myös lukijoitani ja mahdollistaa hetken hiljaisuuden. Postini ei kolahda nyt vähään aikaan Sinulle. Senkin hetken voit helliä, olemalla vaan. Palaan postiluukullesi jälleen joskus elokuussa. Jos sen suot.

Toivotan Sinulle ja läheisillesi elämän onnellista aikaa. Sitä se on. Jollet usko,  mieti ja katsele ympärillesi. Valitse mieluisat elämän hetket. Mitäs niitä muita muistelemaan.

Samalla kiitän niitä tuhansia lukijoitani, jotka ovat myötäeläneet kanssani tarinoiden ja reseptien parissa. Olen saanut uskomattoman paljon ystäviä, kirjeenvaihtokavereita. Olen myös saanut lukea lukemattoman määrän onnellisten ihmisten tarinoita. Kiitos kaikille niistä. Kiitos niin paljon, että varmaan riittää. (elämme nyt tiukkaa aikaa, joten kiitoksiakaan ei kannata tuhlata.)

 
 
 
juhannussiika 13 (800 x 600)
 
 
Juhlavan juhannuksen menu
 
ALKURUOKA  

Suolasavulohta Loistokarin tapaan
lohifilee
pieni nippu tilliä
1 rkl tuoretta ruohosipulia
1 rkl tuoretta timjamia
yhden sitruunan kuori raastettuna
1 teelusikallinen musta- puna ja valkopippuria
suolaa

Poista fileestä nahka ja ruodot. Leikkaa lohen paksummasta päästä pitkittäin noin 20 cm mittaisia ja 4 cm levyisiä tankoja.
Suolaa tangot reilusti ja jätä jääkaappiin 2 tunniksi.

Tee mausteseos johon hienonnettua tilliä, timjamia, ruohosipulia ja sitruunan kuorta. Murskaa pippurit ja lisää yrttien joukkoon.

Poista lohitangoista ylimääräinen suola ja pyyhi tangot kuiviksi.

Kuumenna paistinpannu savuavan kuumaksi ja paista jokaista sivua noin 10 sekuntia, sisustan on tarkoitus jäädä lähes raa’aksi. Jäähdytä!

Savusta tankoja noin 3 minuuttia vahvassa savussa.

Mausta tangot mausteseoksella kauttaaltaan ja lisää suolaa maun mukaan.

Kääri tangot tuorekelmuun tiukaksi pyöreäksi ´makkaraksi´ ja siirrä jääkaappiin maustumaan.

Parhaimmillaan tämä herkku on 2 päivää valmistamisen jälkeen.

PÄÄRUOKA:

Paistettua Airiston siikaa, Rymättylän varhaisperunat ja tyrnivoikastiketta

siikafilee
rypsiöljyä
voita
tillin varsia
kapriksia
suolaa ja pippuria

Poista fileestä suomut ja ruodot.  Paloittele filee annospaloiksi ja kuivaa nahka huolellisesti. Mausta palat 10 min ennen paistoa suolalla ja pippurilla.

Kaada pannulle tilkka öljyä ja kuumenna pannu. Lisää pannulle kalat nahkapuoli alaspäin, tillin varret, kaprikset ja nokare voita.

Vähennä lämpöä ja lusikoi öljy-voi seosta kalojen päälle kunnes kypsä.

Tyrnivoikastike

200 g tyrnimarjoja
loraus hunajaa
kahvikupillinen valkoviiniä
voita
suolaa

Laita kattilaan marjat, hunaja ja viini. Kiehauta ja soseuta marjat joko haarukalla tai käsimikserillä.

Keitä kastiketta kasaan noin puolet ja ota pois levyltä. Lisää jääkaappikylmää voita noin 2 rkl voimakkaasti sekoittaen.

Voit halutessasi siivilöidä kastikkeen. Mausta suolalla.Tarjoile heti.

JÄLKIRUOKA:

Höyrylaivan kapteenin mansikat

Rasiallinen mansikoita
appelsiini
vähän hunajaa
Cointreau likööriä
vispikermaa

Raasta puolikkaan appelsiinin kuori ja purista mehu. Lisää hunaja ja noin puoli dl likööriä, maun mukaan.

Lisää mansikat halkaistuina marinadiin ja anna maustua kolmisen tuntia jääkaapissa välillä sekoittaen.

Tarjoile vaahdotetun kermavaahdon kanssa.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit