perjantai 28. kesäkuuta 2013


RÖYHKEÄ LOKKI


Koulukaverini Taivassalon ajoilta, nykyisin orkesteri Varikkohumpan johtaja ja laulusolisti AHON PETRI kertoi viime viikolla Merisalin terassilla kahvihetkellä tositarinan. Muisto virisi katsellessamme ravintolan sisällä lentelevää rohkeaa varpusta, joka asustelee omalla lounaspaikallaan. Pete oli käynyt Linnanmäellä. Hän osti kahvilasta jäätelötötterön, korvapuustin ja ison kahvin. Istuessaan pöytään, lokki teki huikean syöksyn pöytään. Ja niin häipyi jäätelötötterö. Hetken kuluttua syöksy uusiutui – lieneekö ollut toinen lokki – ja korvapuusti nousi taivaalle. Nauroin osallistuvasti ja totesin, että onneksi kahvi jäi nautittavaksi. Sitä se lokki ei enää jaksaisi nostaa mukaansa. ”Ei jäänyt kahvikaan nautittavaksi. Korvapuustin napannut lokki kaatoi sen pöydälle.” Osanottoni oli hyvin aito.

Siinä naureskellessamme paikan omistajan Routamaan Hessun kanssa, muistiin palautui aika muutaman vuoden takaa. Oli ollut tosi kylmä kevät ja ravintolassa hiljaista. Yrittäjällä oli pinna piukassa. Istuimme ja kohtalotovereina juttelimme aiheesta. Samalla jalkoihimme lehahti pieni ja helluinen varpusäiti. Hessu kimpaantui oikein tosissaan ja totesi: ” Ja tuokin helkkarin sirkuttaja on tänä kesänä pari viikkoa aikatauluaan edellä.” Terassiravintoloihin alkukesästä ilmestyvät useasti varpuset, joilla on poikasia. Heidän ruokkimiseensa ruokaa haetaan rohkeuden rimaa ylittäenkin. Joten varpusten pesimäaika oli siis kaksi viikkoa normaaliaikaa edellä. Ja sitten me naurettiin niin. Kaksi totista ravintolayrittäjää.








RAPARPERIPOMMI




2 kpl punasipulia pieninä palasina
1½ rkl etikkaa
¾ dl vettä

Keitä näitä ensin noin 10 min. hiljaisella tulella (sipulit imevät etikan ja pehmenevät vähän).

Lisää:
500 gr. raparperisiivuja
4-5 dl sokeria (hillosokeria)
1 tl raastettua inkivääriä
1½ rkl currya
2 tl suolaa
1½-2 kpl chili (punainen), pieninä palasina
6 kpl kuivattuja aprikooseja, pieninä palasina
Keitä kaikkia 30–40 min.
Laita kuumana lasipurkkeihin

Sopii makkaran, lihapullien, pihvien jne lisäkkeenä.

Resepti tulostettavassa muodossa.




Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti