Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Seinähullujen hääkeikka



Turun seudulla esiintyessään orkesterini 7 Seinähullua Veljestä yöpyy yleensä Herrankukkarossa. Laitan pojille savusaunan lämpimäksi, kun he aamuyöllä ruunan raatona saapuvat keikalta. Muusikon työ on kuulkaas kovaa hommaa.

Päivällä poikien herätessä on yleensä tovi aikaa jutella mukavista ja mukavasti. Viime viikolla orkesterimme kumihuuli Purtsi kertoi tapahtumasta:

Mies soitti Purtsille kysyäkseen 6 -miehistä bändiä tyttärensä häihin. ”Saat sellaisen kolmella tonnilla”, ilmoitti Purtsi. Soittaja menetti hermonsa ja huusi: ” Kolme tonnia MUSIIKISTA, mitä hemmettiä!? ”

Tähän Purtsi vastasi kohteliaasti: "Soitapa putkifirmaan ja kysy, mitä maksaisi kuusi putkimiestä kovaan työhön lauantai-iltana klo 20 ja 02 välillä, 600 km edestakaisine matkoineen yms. Jos saat putkimiehet neljällä tonnilla, saat bändimme ilmaiseksi”.








Vielä yksi tarina ystävästäni Jakobsonin Olofista, jonka kanssa seikkailuistani olen kertonut aiemminkin:

Istuimme Prahan EM -kisojen aikana vuonna 1972 turistibussissa. Opas esitteli kiertoajelulla Prahan kaupunkia ja kertoi mikrofoniin, että nyt ohitamme kaupungin parhaan ravintolan. Johon Olof: ” Miksi? ”


PÄIVÄN LÄTSÄ

Kuva 1
Lätsä vieritti oluttynnyrin kotiin ja sanoo vaimolleen Flooralle, että etpä arvaa, kuinka paljon me säästämme, kun hankin tämän.
Kuva 2
Floora vierittää tynnyriä takaisin ja toteaa, ettei meillä ole varaa näin suureen säästöön.

Joskus vaan tuntuu, että vaimot eivät ihan aina ymmärrä säästämisestä mitään.
Viimeksi kerroin mustikkamaitoon laitettavan hunajaa 1 dl. Sen kun vaan laitatte, mutta makiaa on. Hieman mukavamman maun saa, kun lisää hunajaa 1 rkl, siis ruokalusikallisen.
Vinkki: Jos hunaja on kiteytynyttä, sen saa juoksevaksi lämminvesihauteessa. Säilytys huoneenlämmössä.
Olethan säätänyt jo jääkaappisi lämmön + 2-3 asteiseksi? Ruokien säilyvyysaika tuplaantuu verrattuna 6-8 asteen lämpöön, jota aikanaan suositeltiin.

LUKIJAPALAUTTEITA


Perusteluni rapusilakkareseptistäni puuttuneista ravuista kirvoitti lukijoitani vastaavanlaisiin petollisiin nimiin. Yksi hävyttömimmistä  on kasvissyöjiä kiinnostava SIPULIPIHVI, jossa pihvi ei olekaan tehty sipulista, vaan raa´asta lihasta. Tuleeko mieleesi vastaavanlaisia petollisia ruokareseptejä. Kirjoita ehdotuksesi oskari@herrankukkaro.fi niin osallistut arvontaan koko perheelle höyrylaivalla.

Vaikuttavan kirjeen sain ´Maisa-mummolta´, joka kertoi aiemmin julkaisemani hunajajuoman erinomaisista vaikutuksista: "Huomasin yllättäen hunajajuomaa nautittuani parin viikon ajan peräpukamaongelmien melkein häipyneen.” Hienoa Maisa.

FETA-PARSAKAALIPIIRAKKA

Paketti (400 g) valmista piirakkataikinaa
200 g parsakaalia
200 g fetakuutioita tai -muruja
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa tai 1.5 dl smetanaa
50 g juustoraastetta, mielellään Aurajuustoa

Mausteeksi sopivat mainiosti rucola, persilja, valkosipuli ja myös punasipuli (jonka pilkottuasi annat laimentua juoksevassa kylmässä vedessä muutaman minuutin. (Hyvä konsti miedontaa sipulin kitkeryyttä). Myllystä myös vähän mustapippuria.

Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, levitä pannulla aiemmin melkein kypsäksi paistettu parsa ja sipuli sekä purkista feta pohjan päälle. Lopuksi rucola ja/tai persilja, sipuli ja mahdollinen valkosipuli.
Sekoita keskenään kerma tai smetana, kananmunat ja mustapippuri. Kaada seos vuokaan. Juustoraaste piirakan päälle.
En unohtanut suolaa. Sitä ei tässä tarvita.
Uunissa 200 astetta 40 minuuttia.

TEE ITSE PIIRAKKAPOHJA – YKSINKERTAISTA

100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
Nypi voi ja jauhot murumaiseksi tasaiseksi massaksi. Lisää vesi ja sekoita. Laita vuokaan. Paista pohjaa 10 min. 100-asteisessa uunissa. Kaada täyte edellisen ohjeen mukaan vuokaan ja paista vielä noin 30 min. 200-asteisessa uunissa.
 
Resepti tulostettavassa muodossa

  
 










Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit